Om projektet

Kulturhuset är belägen vid södra sidan av Sergels torg och invigdes 1974. Byggnaden omfattar restauranger, utställningslokaler, konferenslokaler, konsertlokaler, biograf, bibliotek mot Sergels torg och teater mot Drottninggatan samt Riksbankshuset mot Brunkebergstorg.

Under mars 2017 presenterades planer på en övergripande renovering av Kulturhuset Stadsteatern, den första sådana under byggnadens historia. Renoveringen startade under vintern 2019 och budgeterades till en miljard kronor.

Den 25 mars 2021 gick arkitekturpriset Kasper Salin-priset till ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm. Det var första gången priset gick till en ombyggnad och dessutom en byggnad som redan fått priset en gång tidigare.[8]

Renoveringen och ombyggnaden uppmärksammades även av Stockholms stad som nominerade ”nya” Kulturhuset tillsammans med nio andra finalister till Årets Stockholmsbyggnad 2021.

Projektets miljömål

Fastigheten är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm vilket innebär att den utgör ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Renoveringen utfördes med högt ställda hållbarhetskrav enligt fastighetskontorets miljöprogram och miljöcertifiering enligt BREEAM In-Use

Samkonsults uppdrag  

uppdraget började med en fuktinventering av byggnaden och övergick därefter till att representera byggherren som fuktsakkunnig i samband med renoveringen av byggnaden. I uppdraget ingick skadeutredningar, termograferingar, fuktsäkerhetsprojektering av olika byggnadsdelar och utrymmen, granskning av framtagna handlingar och uppföljning av produktionens fuktsäkerhetsarbete. Fuktsäkerhetsarbete enligt ByggaF.

Uppdragsfakta

Uppdragsgivare: Stockholms Stadsteater AB

Projekttid: 2017–2020